Varustelista valmentajan salkkuun

“Ei ole olemassa ongelmaa jota kekseliäs henkilö ei pystyisi ratkaisemaan ilmastointiteipillä ja kakkosnelosen palasella.”

Tiimivalmentajan persoona on hänen tärkein työkalunsa. Siihen päälle lisätään tietysti tieto ja taito. Hänen työnsä on lähtökohtaisesti ihmisten kanssa tehtävää työtä jossa tekniikka ja erilaiset vempeleet näyttelevät vain tukitehtävän roolia. Kuitenkin: tiimivalmentajan on hyvä varautua valmennustilanteisiin sopivalla varustuksella. Ne ovat kirsikka kakun päälle hyvän treenin toteuttamiseksi.

IMG_6320

Vuosikymmenien varrella Tiimiakatemia® menetelmää käyttävät tiimivalmentajat ovat kantaneet mukana läjäpäin tarvikkeita. Vanha kunnon pilottisalkku on osoittautunut erääksi tarvikkeiden kantoklassikoksi. Osa tiimivalmentajista taas suosii myös Ikean superisoja ja -kestäviä kasseja. Digitalisaatio ei ole vielä poistanut tarvetta kantaa jopa rinkkarepullista tavaraa mukanaan.

Tiimivalmentajien alter-ego on ihmemies MacGyver: tämä sankari saa aikaan ihmeitä arkisten tavaroiden avulla. Teippirulla ja muutama tussi voivat synnyttää positiivisen ennalta arvaamattomia tuloksia.

Seuraava lista on ns. ”älä koskaan lähde tiimivalmennustyöhön ilman näitä” -lista. Pakkaa nämä laukkuusi jokaista reissua varten. Tarvitseeko Herra-En-Voi-Sietää-Tuon-Tyypin-Kuorsausta-Huoneessani korvatulppia? Löytyy. Entä haluaako Lady-Monivärinen-Taiteilija-Kausi-Päällä liituvärejä kaikissa mahdollisissa väreissä? Löytyy. Puuttuuko jatkopihat valmennuspaikalta? Ne löytyvät salkusta. Tarpeita on loputtomasti. Tiimivalmentajan varustepakkauksesta löytyy kaikki tarpeellinen.

 

Tiimivalmentajan usean päivän valmennuksen varustelista

Tekniset digivempeleet

Läppäri. Ota mukaan aina oma läppärisi. Aina. Lupaus siitä, että valmennuspaikalla on “kaikki tarvittavat tekniset laitteet” voivat osoittautua vääräksi. Omassa läppärissäsi sinulla on aina omat ohjelmistot jotka toimivat ja joiden toimintatavat tiedät.

Kourallinen muistitikkuja. Tietojen siirteleminen, kopioiminen ja kaikki muu ei aina onnistu langattomasti. Nämä pelastavat päivän vaikka joutuisit mitä omituisimpiin tiedostosiirto-operaatioihin.

Videotykki. Ja kyllä, muista ottaa mukaan varapolttimot.

Flappipaperipinkka. Se on iso. Sitä on hankala kantaa. Ota se siitä huolimatta mukaan. Tunge se autosi peräkonttiin vaikka väkisin.

Jatkopiuha. Varmista, että piuhassa on monta pistoketta. Parhaissa jatkopiuhoissa on sisäänrakennetut sulakkeet jotka estävät tietokoneesi kärventymiseltä paikoissa joissa sähköpiikit iskevät kuin tuhat salamaa.

Digitaalikamera. Ota mukaan kunnon kamera jos osaat käyttää sitä. Kameralla otetut kuvat ovat moninverroin parempia kuin älypuhelimien kuvat. Voit lähettää otettuja kuvia asiakkaille jälkikäteen – mukavien tunnelmien jälkikäteen muisteleminen on tärkeää.

Matka-adapteri. Kansainvälisiin sessioihin.

Minikaiuttimet. Näillä saat popin ja videot raikaamaan kunnolla.

 

Paperit ja materiaalit

Osallistujalista tai tyhjä taulukko johon osallistujat voivat laittaa nimensä ja tarvittaessa puumerkkinsä.

Treenimateriaalit kannettavan tietokoneesi kovalevyllä helposti muokattavassa formaatissa. Pidä materiaalipaketissa enemmän kelmuja kuin mitä arvelet tarvitsevasi: ison paketin avulla voit improvisoida vauhdissa ja muuttaa koulutussuunnitelmaa käden käänteesä.

Tulostetut treenimateriaalit valmennukseen osallistuville. Paperiset handoutit ovat helppokäyttöisiä ja niitä pystyvät käyttämään kaikki ilman tabletteja tai älypuhelimia. Niiden ongelmana on kuitenkin epäekologisuus: metsää ei kannata kaataa turhan vuoksi.

Palautelomakkeet. Kerää valmenuksen lopussa palautetta kirjallisesti. Voit toki käyttää myös digitaalista linkkiä, johon kehoitat valmennukseen osallistuneita henkilöitä antamaan palautteen. Palautteen kerääminen kannattaa tehdä valmennuksen lopussa ennen kuin kaikki ovat lähdössä kotiin – ajatukset ovat tuoreita ja palautteen antamiseen pystyy vielä tässä vaiheessa keskittymään. Pyri keräämään pehmeää palautetta, eli ei-numeraalista feedbackkia. Sen avulla saat paremmin kehitysideoita ja tuntumaa siihen, kuinka valmennus sujui.

Markkinointimateriaalit. Jos valmennukseesi osallistuneet henkilöt ovat aidosti innostuneita kuulemaan lisää valmennuspalveluistasi, voit antaa heille esitteitä tai flyereitä. Älä kuitenkaan tuputa materiaaleja kaikille kurkusta alas -tyyliin – ihmiset tulevat valmennuksiin oppimaan uusia asioita, eivät kuuntelemaan myyntipuheita.

 

Muuta hyödyllistä roinaa

Lätkäkassillinen kirjoja. Iso määrä kirjoja odottamassa pöydällä on erinomainen keino esitellä valmentautujille uutta kirjallisuutta. Kirjapöytä on helposti lähestyttävä ja jokainen voi taukojen tai iltaohjelman aikana käydä katsomassa sieltä, mitkä kirjat häntä kiinnostaisivat.

Tusseja. Ota varulta mukaan infernaalinen määrä tusseja kaikissa väreissä. Niitä tarvitaan ryhmätöissä ja flappitauluamokin iskiessä. Vältä punaisen värin käyttöä, sillä värisokeat eivät näe sitä kunnolla.

Liituvärit. Vaihtoehto tusseille. Jotkut vain tykkäävät näistä. Värejä, värejä!

Pyykkinaru ja pussillinen pyykkipoikia. Viritä pyykkinaru treenitilaan ja ripusta valmennuksen tuotokset, eli laaditut flappipaperit, siihen. Pyykkinaru pelastaa tilanteissa, joissa seiniä ei voi käyttää flappitaulujen ripustamiseen.

Teippirulla auttaa pitämään flapit seinillä ilman sinitarralla suhraamista.

Paperinen pöytäliinarulla on erittäin käyttökelpoinen mikäli organisoit oppimiskahviloita tai ryhmätöitä. Niiden avulla osallistujat voivat tehdä jaettuja muistiinpanoja. Hätätilanteessa voit toki käyttää flappipapereita paperipöytäliinojen korvikkeena.

Neljän raskaan sarjan, maailmanluokan painonnostajan nyrkin kokoista kasaa liimalappuja. Ota näitä mukaan koko värisarja. Tarvitset kuitenkin niitä. Asiakkaasikin tarvitsevat. Niitä tarvitaan aina.

Kertakäyttösadetakkeja kaikille. Sään vaihtuessa ulkoilma-aktiviteetteja varten.

Korvatulppia. Nukkuminen on tärkeää. Ole kohtelias – anna kaverille jos sinulla on taipumus kuorsata.

Kynttilöillä saat tunnelmaa. Piristät niillä iltaohjelmaa. Tiimivalmentajalla täytyy olla estetiikan tajua.

Relaus CD:llä voit toteuttaa lyhyen päiväunisession.

Kumipallo. Kumipallon avulla siirretään puheenvuoroja henkilöltä toiselle. Älä heittele palloa vaikka mieli tekisi. Angry Birds -lelut ovat myös suosittuja kansainvälisissä Tiimiakatemia –valmennuksissa.

 

Tekijänoikeudet

© 2017 Tiimiakatemia Global (Partus Oy). Tämä artikkeli ja sen yhteydessä olevat kuvat ovat tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia tai sen kuvia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen ja lähteiden tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global (Partus Oy) kehottaa ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa mainittuja hyviä kirjoja.