Valokeilassa Kaisa Sissonen: ”Tiimivalmentajaksi oppii käytännön kautta ja Tiimimestareissa”

 

Olen Kaisa Sissonen,  terveydenhuoltoalan lehtori Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä. Työskentelen  Lieksan ammattiopistossa. Opetusalan kokemusta minulle on kertynyt 10 vuotta. Tiimien valmentaminen alkoi kokeiluna syksyllä 2012. Silloin aloitin myös Tiimimestarit valmennuksen, ja nykyisin olen sertifioitu Senior Team Coach.

 

 

Tiimivalmentaja Kaisa Sissonen ja rehtori Jari Jolkkonen (keskellä) vastaanottamassa Tiimiakatemia oppilaitossertifikaattia elokuussa 2017.

 

Miten kiinnostuit tiimivalmentamisesta ja ryhdyit harjoittamaan sitä?

Kuulin Tiimimestarivalmennuksesta ystävältäni projektipäällikkö Heli Petsalolta. Hän pyysi minua mukaan. Ennen sitä en tiennyt asiasta mitään. Hänen kanssaan kävin myös tutustumassa Tiimiakatemiaan ja ProAkatemiaan. Jatkoin opintoja myöhemmin Ihmevalmentajat 3:ssa.

Hanna Walden ja Johannes Partanen kävivät vierailulla oppilaitoksessamme puolitoista vuotta sitten. He saivat rehtorimme Jari Jolkkonen innostumaan asiasta.

 

Mikä on valmennuksesi kohde? Mitkä ovat “kuumat projektisi”?

Valmennan sosiaali- ja terveysalan opiskelijatiimejä. Lisäksi valmennan Tiimimestari 75-ryhmää yhdessä Heli Petsalon kanssa. Olen ollut mukana myös hänen viiden päivän valmennuksissa ja käynyt eri oppilaitoksissa kertomassa sekä opettajille että opiskelijoille Lieksassa toteutettavan tiimioppimismallin ja tiimivalmentamisen käytännöistä.

Ehkä ”kuumin projekti” on ollut Tiimiakatemia Lieksa ja siihen liittyvä omien kollegoiden valmennus Johanneksen kanssa. Koko opetushenkilöstö osallistui viiden päivän valmennukseen viime lukuvuoden aikana.

 

Mikä tiimivalmentamisessa innostaa?

Oma roolini työssä on muuttunut täysin: tieto ei ole minulla, vaan se on kaikilla. Oppimisen vastuu on siirtynyt opiskelijoille, ja se on lisännyt paljon opiskelumotivaatiota. Haluan kehittää tekemistäni niin, että vaikutukset todellakin näkyvät tuloksissa. On innostavaa kun näkee opiskelijoiden onnistuvan. Itsekin siitä saa paljon virtaa!

 

Miten olet kehittänyt tiimivalmentamistaitojasi? Mikä on tärkeintä tiimivalmentamisessa?

Käytännön kautta oppiminen on tiimivalmentajaksi kehittymisessä oleellista. Ilman tiimimestarivalmennusta en olisi kuitenkaan pystynyt edes aloittamaan valmentajana. ”Ota oppia parhailta” on hyvä neuvo, siksi Mestarin (Johannes Partasen) työn seuraaminen on ollut tärkeää. Valmentajan on myös tehtävä oma lukuohjelma ja elettävä sen mukaisesti. On myös uskallettava kerätä palautetta tiimiläisiltä ja reflektoitava omaa tekemistään.

On tärkeää, että luottaa opiskelijoihin ja heidän itseohjautuvuuteen. Valmentajana on säilytettävä innostus ja tekemisen palo myös uusien tiimien kanssa. He aistivat sen, kuinka sitoutunut olet. Valmentajan on asetettava itselleen aina vain haasteellisempia tavoitteita.

 

Millaisia haasteita olet kohdannut tiimivalmentamisessa?

Ehkä eniten haasteita on aiheuttanut niin opettajien kuin opiskelijoiden tietämättömyys tiimivalmentamisen käytännöistä. Toisaalta taas kyseenalaistaminen ja kritiikki on pakottanut pohtimaan aina uudelleen omaa toimintaa ja kehittämään osaamista valmentajana.

 

Valokeilassa: Kaisa Sissonen, lehtori, terveydenhuoltoala, Ammattiopisto Lieksa