Hanna Walden – Tiimivalmentajien valmentaja

 

Työskentelen tiimivalmentajien valmentajana. Valmennan ihmisiä kaikilta työn osa-alueilta Tiimiakatemia Globalin Tiimimestari ja Ihmevalmentaja -ohjelmissa. Innostavimpia uusia työnsarkojani ovat olleet niin peruskoulujen tiimioppimistyöt kuin uuden Supercoach -ohjelman kehittäminen.

Peruskoulut rokkaavat!

Eräs muutama vuosi sitten aloitettu uusi avaus työssäni oli valmentaa peruskoulujen opettajia. Perustimme 2016 heitä varten oman Tiimimestari -ryhmän ja ryhdyimme toimiin.

Peruskoulukentällä tapahtuu suuria mylleryksiä: opetussuunnitelmia uusitaan vastaamaan tämän päivän ja huomisen haasteisiin.

Peruskoulu. Dialogiympyrä. Copyright 2017 Tiimiakatemia Global.
Peruskoulun dialogiympyrä.

On upeaa nähdä kuinka uudistustöitä tehdään monessa koulussa täyttä häkää. Opetussuunnitelmauudistukset ja tiimioppiminen kulkevat täydellisesti käsi kädessä. Peruskoulujen uudistukset haastavat taatusti muut koulutusasteet uudistumaan.

Työssäni mahtavinta on ollut huomata kuinka tiimioppiminen sopii kaikille. Se on universaalia iästä, kansalaisuudesta tai muista taustoista riippumatta. Sitä voivat tehdä niin aikuiset kuin lapset. Yhdessä ajattelemisen ja tekemisen ihmeessä on taikaa.

Ajattele: 3. luokkalainen koululainen toimii nohevana tiiminsä liiderinä. Siinä on menoa ja meininkiä!

 

Ihmevalmentajat ja tuleva Supercoach

Viime vuosina olen saanut mahdollisuuden tehdä töitä kokeneiden tiimivalmentajien kanssa. Olen työskennellyt heille suunnatun Ihmevalmentaja -ohjelman valmentajana. Aisaparinani tässä on ollut Tiimiakatemia pedagogiikan kehittäjä Johannes Partanen.

Olemme aloittamassa syyskuussa 2017 Ihmevalmentaja 5 -ryhmän.  Tähän mennessä yli 50 tiimivalmentajaa on suorittanut ohjelman ja heitä tulee mukaan koko ajan lisää.

Valmennustyö Ihmevalmentajassa on ollut innostavaa. Jokainen ryhmä on erilainen. Joka kerta olemme saaneet uusia oivalluksia siihen, miten kokeneita osaajia valmennetaan. Samalla olemme kehittäneet uusia tiimivalmentamisen malleja ja työkalupakkia yhdessä.

Aikaisemmin moni Tiimimestari -ohjelman osallistujista halusi pitää ”hengähdystauon” ennen jatkokoulutuksen hankkimista Ihmevalmentajassa. Olen huomannut, että viime vuosina jokin on muuttunut tämän asian suhteen: tiimivalmentamisen ammattilaiset haluavat nyt treenata taitojaan jatkuvasti ja koko ajan. Siksi Ihmevalmentajan vetäminen on ollut innostavaa. Olen varma, että tämä on tulevaisuuden tapa treenata omaa ammattitaitoaan: uutta treeniä putkeen! Polku tiimivalmentajaksi on katkeamaton oppimisen prosessi.

Ihmevalmentaja. Treeni. Copyright 2017 Tiimiakatemia Global.
Ihmevalmentajien treeni.

Tiimimestari on aloittavan tiimivalmentajan juttu. Ihmevalmentaja taas on jo kehittyneempi ammattilaisen steppi. Mutta polku ei saa katketa. Siksi eräs kutkuttava kehityskohteeni on seuraava megatason ohjelma, jota olemme kehittäneet idea-asteelle Johanneksen kanssa. Ristimänimi sille on ”Supercoach”, eli supervalmentaja.

Supercoach tulee olemaan täysin uudenlainen koulutusohjelma. Sen ytimeen tulee task force -toiminta, eli osallistujista koostuva iskuryhmä. Kokoamme yhteen tiimivalmentamisen kokeneita ammattilaisia jotka ryhtyvät yhdessä kehittämään kouluja, yhteisöjä ja yrityksiä.

Ajatuksena on, että Supercoach on samanaikaisesti valmennus ja tekemisen väline. Jokainen osallistuja saa sen avulla käyttöönsä sähäkän iskuryhmän. Sen avulla isketään myönteisen innokkaasti oman työpaikan projekteihin, kehityskohteisiin ja haasteisiin. Päälle isketään superjäreä lukuohjelma ja täyttä treenisykettä. Se on tekemällä oppimista ammattilaisten kesken!

Mutta hys, hys – en voi kertoa enempää Supercoach:ista. Se on vielä ideointiasteella ja juonimme sinne Ihmevalmentajien kanssa uusia jekkuja ja menetelmiä. Myös se, milloin Supercoach alkaa, on vielä tämän kirjoituksen kirjoitushetkellä salaisuus. Mutta sen verran voin kertoa, että todennäköisesti iskemme jo vuoden 2018 alussa. Kuopsuttelemme jo lähtökuopissa.

 

Tarinan kertoja: Hanna Waldén on Tiimiakatemia Globalin tiimivalmentaja ja osakkeenomistaja. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta tiimivalmentajana niin Suomessa kuin kansainvälisessä kentässä. Takana on yli 40 pitkäkestoista valmennusryhmää, joihin on osallistunut yli 800 ihmistä. Tällä hetkellä Waldén on keskittynyt niin aloittavien kuin kokeneiden tiimivalmentajien valmentamiseen. Waldén on sertifioitu Tiimiakatemia® Senior Team Coach.

Kirjoittaja haastattelun perusteella: Jukka Hassinen, Tiimiakatemia Global.