Sebastian Widjeskog: Mitä yhteistä on maailmaa kiertävällä rokkarilla ja musiikinopiskelijalla?

 

Istuin joku aika sitten lounaalla erään ammattimuusikon kanssa. Hän kertoi tuttavastaan laulajattaresta, joka opiskeli musiikkia. Tuttavani ammattimuusikko kertoi, että oli sanonut naiselle, että jos hän haluaa edetä laulajanurallaan, niin hänen tulisi lopettaa musiikinopiskelu ja ryhtyä tekemään töitä uransa eteenpäinviemiseksi. Ystäväni mielestä musiikinopiskelu ei välttämättä aina auta uralla eteenpäin.

Tuohon ongelmaan lähdettiin löytämään ratkaisua pari vuotta sitten Pietarsaaressa. Nyt ollaan jännän äärellä, koska uskomme että ollaan löydetty tapa joka mahdollistaa muusikoille omaan uraan panostamisen samalla kun opiskelee ammattikorkeakoulussa musiikkia. Inspiraatiota ollaan otettu Jyvskylän Tiimiakatemialta.

IMG_20170519_160440

Syksyllä 2016 Pietarsaaren Novian AMKssa alkoi kokeilu joka kulki nimellä Novia Music Profile. Ajatuksena oli kokeilla Tiimiakatemiamaisesti mitä tapahtuisi, jos opiskelijat saisivat itse päättää miten ja mitä he haluavat opiskella. Tulevaisuuden tähdet saisivat aikaa panostaa oman uran luomiseen, sen sijaan että kulkisivat erilaisilla kursseilla jotka ei välttämättä liity omaan uraan millään tavalla. Kaikki opiskelu tähtäisi oman unelman saavuttamiseen musiikin saralla ja oman uran luomiseen. Meille maailmanympärimatka on ehkä levytyssopimus sekä keikkailua ympäri maailmaa tai jotain vastaavaa mihin oppijamme haluavat tähdätä.

Projekti lähti liikkeelle ajatuksesta, että ihminen oppii parhaiten sitä mitä hän oikeasti haluaa oppia. Kokeilussa fokus olisi siis yksittäisen opiskelijan unelmissa ja tavoitteissa. Hypoteesinä kokeilussa on ajatus siitä että mikäli opiskelijat itse keksivät itselleen projekteja jotka uskovat vievän heitä urallaan eteenpäin, niin motivaatio opiskeluun on korkeampi kuin perinteisessä aihekeskeisessä opetuksessa.

Piloottiryhmässä aloitti viisi henkilöä josta yksi osallistuja päätti heti alkumetreillä luopua paikastaan. Ryhmään piti hakea avoimen hakemuksen kautta. Kaikki hakijat myös haastateltiin. Lopulta ryhmäksi valikoitui neljä opiskelijaa, kolme hevibändin jäsentä sekä yksi teknomusiikin tekijä.

Opiskelut koostuvat tekemällä oppimisesta, teorian sisäistämisestä, henkilökohtaisesta oppimissuunnitelmasta sekä valmennustapaamisista joita on kaksi kertaa viikossa. Lisäksi opiskelijoita kannustetaan matkustukseen ja verkostointiin oman alansa avainhenkilöitten kanssa. Opiskelijoilla on suuri vapaus valita minne matkustavat, kunhan saavat matkabudjetin järjestettyä. Reissut pääkaupunkiseudulle ja Ruotsiin ovat olleet osallistujille todella arvokkaita verkostoitumisreissuja, pidemmillekin matkoille saa ja oikeastaan pitääkin mennä.

Tulokset ovat olleet tähän asti todella innostavat. Oppijoiden motivaatio on ollut silminnähden korkea. Esimerkkinä heviyhtye Nighon, jonka kolme jäsentä ovat mukana kokeilussamme. Tänä keväänä yhtye on julkaissut musiikkivideon sekä n.k. ”lyriikkavideon”. Pojat ovat tehneet varsinkin julkaisupäivän jälkeisinä aikoina todella paljon töitä. Toukokuussa heiltä ilmestyi levy, jonka jälkeen alkaa keikkailu ympäri Eurooppaa. Tämä kaikki on heille opiskelua, mutta samalla sitä elämää mitä haluaisivat elää tulevaisuudessakin. Tapa jolla he opiskelevat on täysin yksi yhteen heidän henkilökohtaisten tavoitteiden kanssa. Opiskelut mahdollistavat heille siis elämän josta he unelmoivat.

Jos vähääkään kiinnostaa kansainvälinen ura muusikkona, kannattaa miettiä Pietarsaareen hakeutumista. Kieli ei ole ongelma vaikka ruotsi ei taipuisikaan, koska ensi vuonna ohjelmassa puhutaan englantia. Yksi ensi vuoden osallistujista tulee nimittäin Italiasta. Jatkossa ajatuksena on luoda kansainvälinen, laadukas koulutusohjelma joka toimii kiitoratana muusikon uralle.

SkärmavbildSebastian Widjeskog

Projektipäällikkö Novia Amk & Sytyttäjä joka auttaa nuoria viihdyttäjiä loistamaan

www.musicprofile.strikingly.com

www.sebastianwidjeskog.com