Oulasmaa & Pesonen: Tunnista tyyppisi

 

Miksi olemme niin erilaisia? Tee helppo väritesti ja oivalla tyyppisi. Värityyppejä on kritisoitu sanoen, ettei niistä ole hyötyä sen enempää kuin horoskoopeista. Kirjoittajien mielestä hyöty on merkittävä, sillä temperamentti väreineen näkyy ihmisen käyttäytymisessä. Siinä arvostelijat ovat oikeassa, ettei väreillä pysty ennustamaan ihmisen kohtaloa ja tulevaisuutta. Sen sijaan käyttäytymisen ennustamiseen ne ovat paljon toimivampi ratkaisu kuin horoskoopit. Temperamentti ilmenee muun muassa siinä, millä tavalla ihminen näyttää tunteitaan ja mahdollista innostumistaan.

Introvertit käyttävät mielellään runsaasti aikaa heitä kiinnostaviin asioihin. He haluavat paneutua kiinnostuksensa kohteisiin riittävän syvällisesti, niin että he ymmärtävät niiden ytimen, eivät vain ulkoa opittua pintatietoa. Introvertin sisäinen mylly pyörittää jatkuvalla syötöllä ajatuksia, tunteita, havaintoja, kaikkea näkemäänsä ja kuulemaansa, ja valikoi sitä häntä kiinnostavat asiat, joihin hän keskittää huomionsa. Introverteille on usein esiintyminen vaikeaa. Esiintymistaito on asiantuntijan ja esimiehen tärkeimpiä taitoja, mutta sitä harjoitellaan aivan liian vähän. Esiintyminen ei ole pelkästään ekstroverttejä varten. Esiintymistaito tarkoittaa, että asiantuntijan tulee osata ja hallita vähintään vaikuttava viestinnän perusteet sen lisäksi, että asiapuoli on kunnossa.

Kirjassa on käsitelty monipuolisesti temperamentti ja persoonallisuus, eri värien maailma (punainen, keltainen, vihreä, sininen ja sekavärit). Värejä käydään läpi ihmisen elinkaarella, työpaikalla, myyntityössä, esiintymässä. Lisäksi introverttien maailma saa erityishuomion. Kirjan avulla voi mielestäni parantaa omaa itsetuntemustaan. Kun itsetuntemus lisääntyy, pystyy olemaan armollisempi itseään ja muita kohtaan. Omaa temperamenttiaan ei kuitenkaan voi muuttaa.

30 kolahdusta. Y1.

 

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Johanneksen kirja-artikkelit julkaistaan kootusti Tiimivalmentajan ja tiimiyrittäjän parhaat kirjat – valintaoppaassa. Uusi valintaopas ilmestyy toukokuussa 2020!

 

Kirjan tiedot

Oulasmaa, Minna & Pesonen, Mika: Tunnista tyyppisi – Löydä itsesi ja muiden parhaat puolet (erityishuomio introverteissä), suositus*, 2 pistettä, ISBN 978-951-1-34817-7

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Partus Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.