Keskustelu Johannes Partasen kanssa – yhteisöistä ja niiden voimasta

 

Eräänä päivänä istuimme hetken Johanneksen kanssa toimistolla keskustellen yhteisöistä. Sen keskustelun pohjalta syntyi tämä teksti. Se kertoo miksi me, tiimivalmentajien valmennuskeskus, olemme olemassa ja miksi olemme matkalla tähtiin – mutta emme yksin.

Yrityksen tärkein voimavara on työntekijöistä muodostuva yhteisö. Yhteisö, jolla on yhteinen tulevaisuudenkuva, yhteiset arvot, yhteinen kieli ja yhteinen tahtotila. Parhaimmillaan yritys on unelmien toteuttamisen alusta – paikka, jossa ihmiset saavat toteuttaa omaa intohimoaan ja pyrkiä kohti tavoitteitaan. ”Ei vain ajatella ihmisen palkkaamista, vaan ihmisen auttamista. Autetaan ihmistä eli työntekijää toteuttamaan oma haaveensa – siitä syntyy bisnes”, Johannes miettii. Jokainen yhteisön jäsen toteuttaa työssään omaa haavettaan ja omaa päämääräänsä, joka linkittyy koko yhteisön päämäärään. Ehkä työhaastatteluissa tulisi kysyä, mitä tavoittelet, mikä on unelmasi, miten sinun ja yrityksemme päämäärät tukevat toisiaan?

 

Me olemme tiimivalmentajia varten

Meitä houkuttelee ajatus unelmien toteuttamisen alustoista eli yhteisöistä, jotka tarjoavat yksilölle paikan tavoitella omaa mestaruuttaan. Organisaatiot ovat yksi alusta, toinen on tiimivalmentajien yhteisö. Tämä yhteisö on rajaton, aikaan ja paikkaan sitoutumaton. Se koostuu niistä tiimivalmentajista, jotka haluavat toimia tiimivalmentajan ammatissa. Meidän unelmamme on saada nämä ihmiset loistamaan, auttaa heitä ammattitaitonsa kehittämisessä ja luoda heille mahdollisuuksia tehdä työtään.

”Tiimiakatemia on tiimiyrittäjyyden synnyttämistä. Emme tavoita loppuasiakasta eli tiimiyrittäjää ellei toimitusketju ole kunnossa – eli on ammattimaisia tiimivalmentajia jotka mahdollistavat tiimiyrittäjyyden”, Johannes sanoo ja esittää vertauksen Legoista – kuinka maailmanvalloitus vaati oivalluksen että he tarvitsevat kauppiaiden yhteisön tavoittaakseen varsinaiset asiakkaansa eli lapset.

Me poistamme työttömyyden – tämä on meidän missiomme. Me tarkoittaa kaikkia maailman tiimivalmentajia. Työttömyys poistuu tiimiyrittäjyyden avulla. Sanana tiimiyrittäjyys on moniulotteinen: sillä voidaan tarkoittaa kirjaimellisesti tiimimäisesti yritystä pyörittävää henkilöä. Tärkeämpää on kuitenkin se, mitä tiimiyrittäjyys edustaa, mikä on siihen kytkeytyvä tiimiyrittäjämäinen asenne. Voi olla tiimiyrittäjämäinen asenne ilman, että toimii kirjaimellisesti yrittäjänä. Tiimiyrittäjyys on avoimuutta, mahdollisuuksien näkemistä, kokeilujen tekemistä, muutosvalmiutta, yhdessä tekemisen tahtoa, vastuunottoa ja kehittymisen janoa. Tiimiyrittäjämäistä asennetta voidaan synnyttää peruskouluissa, lukioissa, ammattikouluissa, korkeakouluissa ja yrityksissä. Luodaan yhdessä tekemisen ja yhdessä oppimisen kulttuuria ympäristöstä riippumatta.

Tarvitsemme tiimivalmentajien yhteisöä, joka omalla rohkeudellaan, intohimollaan ja ammattitaidollaan toteuttavat tätä missiota. ”Meidän tehtävämme on synnyttää liike joka lähtee tiimivalmentajista, jotka taas tekevät muutosta omassa ympäristössään”, Johannes kuvailee.

 

Tiimivalmentajat ovat tiimiyrittäjiä varten

Tiimivalmentaja on tiimiyrittäjiä varten – olivat nämä tiimiyrittäjät sitten peruskoulun oppilaita tai yrityksen työntekijöitä. Jotta tiimivalmentaja voi parhaalla mahdollisella tavalla olla tässä tehtävässä, täytyy organisaation toimintamallien ja rakenteiden tukea tiimioppimisen mahdollistamista.

Malliyhteisö on yhteisö joka tarjoaa esimerkin muille. Tiimiakatemia® sertifikaatin saaneet organisaatiot ovat Tiimiakatemia® malliyhteisöjä – niissä on toimintakulttuuri joka edustaa Tiimiakatemian arvomaailmaa.  ”Malliyhteisöt todistavat, miten tiimioppimisen menetelmä toimii eri paikoissa”, Johannes toteaa.

Sertifiointiprosessi on matka malliyhteisöksi. Tälle matkalle tarjoamme apumme, tukemme, työkaluja ja mittariston joka toimii tienviittoina. Organisaation sertifikaatti on paljon muuta kuin vain lappu jonka voimme ojentaa. Sertifikaatti on osoitus siitä, että maailmassa on yksi paikka lisää, jossa tiimivalmentajat voivat tehdä työtään ja jossa mahdollistetaan tiimioppiminen ja tiimiyrittäjämäisen asenteen syntyminen. Siksi meille jokainen sertifikaatin saanut organisaatio on huikea juhlan paikka!

Ja vähintään yhtä paljon juhlimme jokaista organisaatiota jossa on otettu edes ne pienet ensiaskeleet tiimioppivan kulttuurin luomiseksi. Matka on alkanut. Voiko mikään olla innostavampaa?

 

Malliyhteisö on kaikkia varten

Mitä hyötyä on olla Tiimiakatemia® malliyhteisö? Malliyhteisössä ei ole kyse siitä, mitä organisaatio hyötyy sertifikaatista vaikkapa rahallisesti. Tämä on liian suppea näkökulma. ”Päämäärä ratkaisee sen, kuinka kova yhteisöstä tulee ja mitä hyötyä se saa”, Johannes sanoo. Jos tavoittelee jotain pientä, todennäköisesti saavuttaakin jotain pientä ja saa pienet hyödyt. Mutta jos tavoittelee jotain suurta – kuten vaikka olemista maan tai maailman paras – voi kuvitella, mitkä hyödyt siitä saa.

Tiimiakatemia® Sertifikaatti antaa askelmerkkejä matkalle joka vie kohti parhautta. Sillä malliyhteisö houkuttelee kaltaisiaan. Se vetää puoleensa niitä, jotka jakavat saman arvomaailman ja saman palon – ja mitä paremmin se onnistuu houkuttelussaan, sitä vahvempi yhteisöstä tulee. Sitä vahvempana siellä palaa innostuksen liekki ja yhteisen päämäärän saavuttamisen unelma. Ja mitä laajemmalle sen loisto hehkuu, sen enemmän se inspiroi muita tavoittelemaan samaa.

Malliyhteisö ei ole vain itseään varten, se on kaikkia varten. Se inspiroi, se antaa mallia, se antaa uskoa muille samanhenkisille. Nyt mieleen saattaa tulla, että jos me tavoittelemme olevamme maan paras niin annammeko inspiraatiota muillekin tavoitella samaa – syntyy kilpailu! Niin tekee. Tapahtuisiko ilman kilpailua mitään kehitystä? Kenkävalmistaja Nikestä tuskin olisi syntynyt sitä brändiä mikä se nyt on – autotallifirmasta globaaliksi jätiksi – ilman pientä kilpailua Adidaksen ja muutaman muun huippubrändin kanssa. Kilpailu saa pysymään hereillä.

Me poistamme työttömyyden – onhan se suureellinen tulevaisuudenkuva. Emmekä sitä yksin, pelkkänä yrityksenä sitä ikimaailmassa pystyisikään tekemään. Mutta emmehän me ole yksin. Joten tiimivalmentaja: älä ikinä ajattele että minä vain teen näitä pieniä juttujani ja kokeilujani. Ei ole pieniä tekoja, on vain tekoja, kaikki yhtä tärkeitä, kaikki tekoja jotka vievät meitä yhteisönä eteenpäin.

Les Brown on sanonut:

”Pyri kuuhun. Jos osut harhaan, putoat keskelle tähtiä.”

On olemassa mieletön tiimivalmentajien yhteisö ja jatkuvasti kasvava malliyhteisöjen verkosto, joten voimme vain vähintäänkin päätyä tähtiin.

 

Teksti Teija Välinoro, innoituksena keskustelu Tiimiakatemia® menetelmän pääkehittäjän Johannes Partasen kanssa.

kansikuva Rawpixel, Unsplash