Jyväskylän Tiimiakatemialta Peruun päävalmentajaksi

 

”Tilaisuus lähteä Peruun osoitti verkoston voiman – kun on itse aktiivinen, tilaisuuksia tulee kohdalle”, kertoo Nina Jussila, Perun Tiimiakatemian päävalmentaja. Ninan tiimivalmentajan tarina alkoi opinnoista Jyväskylän Tiimiakatemialla. Jo silloin hän oli mukana kansainvälisissä projekteissa ja kiinnostus valmentamiseen heräsi. ”Kun pystyi näkemään, kuinka ihmiset oivalsivat juttuja ja syntyi positiivinen draivi.” Nina kuvailee. Hän myös kertoo, ettei itse ole akateeminen ihminen ja siksi Tiimiakatemian käytännönläheinen oppimismalli sopi hänelle. ”Haluan auttaa muitakin samassa tilanteessa olevia oppimaan eri tavalla.”  Ninaa sytyttää kansainvälisyys ja erilaiset kulttuurit joten luontaisesti veri veti maailmalle.

 

”Haluaisitko tulla Peruun töihin?”

Tiimiakatemian opintojen jälkeen Nina lähti Englantiin Newcastleen reiluksi kolmeksi vuodeksi tiimivalmentajaksi. Siellä hän tapasi Perun Tiimiakatemian perustajan Nicolas Dezan joka oli Eurooppa-kiertueella tutustumassa eri Tiimiakatemioihin. Kun Nina matkusti lomareissulle Chileen, hän poikkesi myös Perussa. Grilli-illan lomassa Nicolas kysäisi, haluaisiko Nina tulla Perun Tiimiakatemialle töihin? ”Olihan se aika yllättävä kysymys ja pieni shokki”, Nina kuvailee ensituntemuksiaan. Tutustuttuaan paikallisen Tiimiakatemian toimintaan mielenkiinto kuitenkin heräsi – olihan siinä mahdollisuus kokea jotain ihan uutta.

Nyt Nina on toiminut Perussa noin vuoden. Hänen työhönsä kuuluu tiimien ja valmentajien valmentaminen sekä varmistaa, että Tiimiakatemian metodit ovat käytössä. Perun Tiimiakatemia on yksityiskoulu ja osa perheyritystä. Sen juuret ovat Hollannin Tiimiakatemialla ja ne toimivat yhteistyössä. Opiskelijat voivat suorittaa kolmessa vuodessa alemman tutkinnon Perussa ja sen jälkeen lähteä vuodeksi Amsterdamiin opiskelemaan ylempää tutkintoa. Perun Tiimiakatemia toiminut nyt kolme vuotta ja tällä hetkellä tiimejä on kolme joissa yhteensä 21 tiimiyrittäjää. Valmentajia on kaksi sekä muutama operatiivisesta toiminnasta vastaava henkilö. ”Pieni tiimi tuo joustavuutta ja vikkelyyttä kokeiluihin, mikä on todella innostavaa”, Nina kehuu.

 

Kulttuurin ja rakenteiden luomista

Haastavinta uuden Tiimiakatemian perustamisessa on ollut kulttuurin synnyttäminen tyhjästä. Ei ole aiempia vuosikursseja, joilta imeä sanastoa, tapoja ja historiaa, vaan kaikki pitää synnyttää itse ja syöttää tietoa. Tiimiakatemia menetelmän käytännön kokemus puuttuu joten työkalujen ja toimintamallien suhteen on paljon opeteltavaa ja kehitettävää. ”Täällä on luettu Johanneksen kirjoja ja minulta kysytään että kuinka näitä oikein käytetään. Minun pitää valmentajana löytää sopivat tavat soveltaa työkaluja ja metodia.” Nina kuvailee arjen työtään.

Kielimuurikin aiheuttaa Ninalle välillä päänvaivaa – perulaiset puhuisivat mieluummin espanjaa kuin englantia, joten dialogi on kielten sekamelska ja osa sen voimasta katoaa. ”On hieman vaikeaa kommentoida asioita jotka esitetään minulle espanjaksi”, hän hymähtää.

Paikallinen ajattelutapa on saanut Ninan löytämään itsestään uusia puolia. Perulaisten ajattelumallit ”Aina keksitään keino” ja ”Kyllä asiat järjestyy” ovat toki positiivisia eli ei stressata turhista. Samalla asenne tarkoittaa kuitenkin tietynlaista rakenteiden puuttumista ja kaaosta. ”Olen aina pitänyt itseäni rentona ja tottuneena vapaaseen toimintatapaan mutta nyt vasta huomaan kuinka paljon rakastankaan rakenteita ja organisaation peruspilareita!” Nina nauraa. Nyt hänen tehtävänään on luoda näitä peruspilareita ja järjestelmällisyyttä.

 

Tiimiyrittäjiä motivoivat isot projektit

Perussa Nina on kohdannut erilaisen oppilaitosmaailman. Perussa on tällä hetkellä ”Yliopistobuumi” ja tarjontaa on runsaasti joten markkinointia pitää tehdä paljon. Siellä myös arvostetaan hierarkkisuutta ja perinteitä joten Tiimiakatemian metodit saavat paljon kyseenalaistusta. Toisaalta se tarkoittaa, että pitää löytää ne juuri oikeat tyypit, jotka hakevat jotain erilaista. Perun Tiimiakatemian tiimiyrittäjistä suurin osa onkin yrittäjäperheiden lapsia joille perinteinen opiskelumalli ei ole sopinut. Tekeminen on siis heillä verissä mutta eteen on tullut myös yllättäviä haasteita: ”Vaikeinta on näiden nuorten motivointi – he ovat rikkaiden perheiden lapsia joita raha itsessään ei motivoi. He haluavat tehdä heti alusta asti jotain suurta verraten tekemisiään vanhempiensa aikaansaannoksiin.” Nina kertoo.

Yksi onnistuneimmista projekteista tiimiyrittäjillä on ollut kuivattujen hedelmien teko ja myynti. Myös erilaisia vaatebrändejä synnytetään kuten Alpakka-tuotteiden tuontia Eurooppaan. Eräällä tiimiyrittäjällä on visio naisille suunnatusta kahvilasta, joka olisi turvallinen paikka vain naisille. Kuten täälläkin, projektit syntyvät omista ideoista ja havaituista tarpeista. Yhteistyö paikallisten yritysten kanssa on vielä aluillaan. Jalkaa on kuitenkin saatu jo oven väliin kuten yhden tiimiyrittäjän projekti Perun kolmanneksi suurimman jalkapalloseuran kanssa jossa hän vastaa sosiaalisesta mediasta ja konsultoi markkinoinnissa. Lisäksi joka vuosi tiimit tekevät kaksi 24h synnytystä yhdessä paikallisten yritysten kanssa, mikä on herättänyt kiinnostusta.

Kansainvälisyys kuuluu vahvasti toimintaan ja Perun tiimiyrittäjät tekevät Learning Journey – tutustumisvierailun Hollannin ja Suomen Tiimiakatemioihin. Suomessa he olivat viime keväänä. Kuulemma kylmä kevät aiheutti hieman päänvaivaa 15 lämpöasteeseen tottuneille nuorille. Myös maan lakeihin ja verotuskäytänteisiin tottumattomalle projektien tekeminen oli alkuun haastavaa. Ennen kaikkea vierailut ovat kuitenkin hyvä tapa tutustua Tiimiakatemian kulttuuriin ja saada vaikutteita vietäväksi omaan ympäristöön.

 

Verkoston voima

 Nina kehittää tiimivalmentajan taitojaan tekemällä ja reflektoimalla. Inspiraatio työhön syntyy kun näkee, miten voi saada aikaan toimintaa kertomatta suoria toimintaohjeita ja antamalla ihmisten loistaa. Omana vahvuuksinaan tiimivalmentajana hän pitää energisyyttä, positiivisuutta, menetelmäosaamista ja kansainvälistä verkostoa. Hänellä on haave ja halu aktivoida tätä verkostoa vielä enemmän – miten vielä enemmän autamme toinen toisiamme ja periytämme tietoa?

Vahva kokemus kansainvälisestä kentästä ja hyvät verkostot ovat siivittäneet Ninan matkaa tähän asti. Nyt rakennetaan Perun Tiimiakatemiaa ja kuka tietää, mitä tilaisuuksia seuraavaksi tulee vastaan!

Käy treenaamassa espanjankielen taitojasi tutustumalla Perun Tiimiakatemian sivuihin: http://teamacademy.edu.pe/

 

 

Kirjoittanut Teija Välinoro