Jukka Saaranen: Pyramidi on hyvä visuaalinen tapa ilmaista tiimisopimus

 

Tiimisopimus vie tiimin uudelle tasolle

Olemme Wärtsilän maailmanlaajuisen varaosalogistiikan hankintaosasto, jonka tehtäviin kuuluu strateginen ja operatiivinen osto, varaston suunnittelu ja tuotelaatu. Varaosavarasto sijaitsee Hollannissa, Kampenissa. Ostamme varaosia liki 2000:lta useassa eri maassa sijaitsevilta toimittajilta. Ostotiimimme sijaitsevat Suomen lisäksi Italiassa ja Hollannissa.

 

go_teamSiirryimme Suomessa tiimityömalliin 10 vuotta sitten. Meillä ei alkuvuosina ollut lainkaan kirjattua tiimisopimusta.  GO TEAM -kirja (Ken Blanchard, Peter Grazier, Alan Randolph) herätteli ensimmäisiä ajatuksia tiimisopimuksen kirjoittamisesta. Kun joitain vuosia sitten siirryimme Italiassa tekemään töitä tiimeissä, oli tiimisopimus jo ensimmäisiä tiimeissä työstettäviä  kotitehtäviä.

Wärtsilän tiimisopimus

Jokunen vuosi sitten syntyi ajatus pyramidimallista. Pyramidi on hyvä visuaalinen tapa ilmaista tiimisopimus. Se on helppo pitää työtilassa muistuttamassa sopimuksen olemassaolosta. Pyramidin kärjessä on tietysti asiakas. Meidän tekemisen pitää keskittyä asiakkaan tarpeisiin. Asiakas on syy meidän olemassa oloon. Pyramidi rakentuu vahvalle perustalle, joten on luonnollista että pyramidin pohjaan tiimit kirjoittavat tiimisopimuksensa. Perustana ovat asiat jotka ovat tiimiläisille tärkeitä, tekemisiä mitä arvostetaan ja niin edelleen. Ohjeistusta siitä, mitä tiimin sopimuksen pitäisi pitää sisällään, ei ole annettu. Olisiko se edes mahdollista? Pyramidin kylkiin tiimi kirjaa eri toimenpiteet mitä ollaan tekemässä, jotta tiimi pääsisi lähemmäksi tavoitettaan.

 

Tiimisopimus on hyvä työkalu palautteen antamiseen

Missä asioissa tiimi on onnistunut, mitä ovat ne asiat joissa tiimiläiset ovat onnistuneet, ja missä ehkä toivottaisiin toisenlaista käyttäytymistä. Tämä on varmaan yksi alue jossa me emme käytä tiimisopimuksen voimaa siinä mittakaavassa kuin se olisi mahdollista. Tiimisopimus pitäisi olla elävä dokumentti, jota päivitetään säännöllisesti ja luonnollisesti aina kun tiimiin liittyy uusia jäseniä. Tälläkin alueella meillä olisi parannettavaa.

Me siirrymme enemmän ja enemmän ristikkäisiin tiimeihin ja verkostoihin. Mikä on tiimisopimuksen rooli näissä tapauksissa? Ainakin tietyissä käytännön haasteissa ristikkäisissä tiimeissä olisi hyvästä tiimisopimuksesta ollut hyötyä.

Jukka Saaranen

Manager Operative Purchasing