Juha Junnikkala muuttaa Junnikkala Oy:n sahaa

 

Junnikkalan saha on vuonna 1960 perustettu kalajokinen perheyritys. Yrityksen pääkonttori sijaitsee yhä samassa osoitteessa, johon se perustettiin yli 50 vuotta sitten. Juha Junnikkala on Junnikkala Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja metsäjohtaja.

”Työ ei ollut hauskaa,” tästä ajatuksesta lähti Junnikkalan matka Tiimimestareihin. ”Oman työn tekeminen ei ollut halutulla tasolla, eikä se tuntunut mielekkäältä. Päätin kuitenkin, että kyllä minä tämän kuntoon laitan!”

Johtajuus kiinnosti muutenkin Junnikkalaa:

”Miksi toiset siinä pärjäävät hyvin johtajana ja toiset eivät?”

Tiimimestari-valmennus oli hyvä mahdollisuus ryhtyä treenaamaan johtamista. Se kun on oppimista tekemisen kautta. Lähtö mukaan Tiimimestariin vuonna 2015 oli hyppy kylmään veteen, mutta pulahduksen jälkeen vedestä nousi työstään nauttiva johtaja.

 

Yhteinen treenaaminen

Junnikkalan osastolla haasteena on osaston työntekijöiden työskentely eri paikkakunnilla. Tiimimestareiden myötä Juha ryhtyi järjestämään heille yhteisiä treenejä, ja eri paikkakunnilla työskentelevistä ammattilaisista alkoi muodostua tiimi.
Treenien avulla osaston yhteisen tekemisen taso parani ja kunnioitus sekä luottamus toisia kohtaan kasvoivat. Aiemmin hajanaisen osaston työntekijät pitävät nyt aktiivisesti yhteyttä toisiinsa ja kyselevät muilta neuvoja. Luottamus, tiimin perusta, on kunnossa. Joukkue on hitsautunut yhteen.

 

Sopivan hidas tahti

Muutos vie aikaa. Junnikkalan 14 hengen osasto toimii jo tiimioppimisen periaatteilla, mutta työtä on vielä edessä. Tavoite on saada sama toimintamalli koko organisaatioon. Hierarkkisessa organisaatiossa viesti kulkee ylhäältä alas ja alhaalta ylös, mutta sivuttaisessa viestinnässä on vielä haasteita. Osastojen välistä vuorovaikutusta, yhteistä ajattelua ja itseohjautuvuutta tarvitaan vielä lisää.

”Kärsivällisyyttä olen saanut opetella,” Junnikkala kommentoi. ”Välillä joutuu hidastamaan tahtia. Vaikka itse puhkuisi intoa, on odotettava sopivia hetkiä viedä asioita eteenpäin. Muille on annettava tilaa sopeutua ja tehdä omat johtopäätöksensä. Vastatuulilta ja ajoittaiselta kyllästymiseltä ei ole vältytty.”

 

Kuunteleminen

Tiimin kehittyessä Junnikkala on saanut itsekin kasvaa ja kehittyä siinä mukana:

”Nykyään malttaa kuunnella ja ottaa huomioon eri näkökulmia paremmin.  Päätöksien teossa ei hätäillä vaan selvitetään asiaa yhdessä.

Yhteinen päätöksien synnyttäminen

Avoimuus ja eri näkemyksien hyväksyminen ovat auttaneet luomaan toimivampaa päätöksentekokulttuuria. Toimintatavat ja päätökset luodaan yhdessä ja niihin sitoudutaan koko tiiminä. Junnikkalan tulevaisuuden haaveena on saada tiimin suorituskyky niin korkealle, että se toimii itsenäisesti:

”Kun homma on kunnossa, ei mua siellä tarvita.”

Peiliin katsominen

Rankinta johtajalle on katsoa peiliin. Tätä Junnikkala on saanut itsekin harjoitella. Aina sitä ei ole helppo tehdä:

 ”Minulle kerran eräs johtaja kirosi, että kun työntekijöillä ei homma suju, että mihin kouluun ne pitäisi laittaa.”

”Vastasin että kyllä se sinun pitäisi sinne kouluun mennä”, Junnikkala kertoo. ”Tiimimestarit on sitä, mitä Suomen pk-sektorin johtajat tarvitsevat. Oman osaamisen kehittäminen vaatii lujaa treeniä ja rohkeaa heittäytymistä!”

Junnikkalan sahalla muutos ottaa askeleitaan. Yrityksessä on jo valmistuneita Tiimimestareita. Lisää henkilöstöä on lähdössä mukaan syksyllä 2017. Junnikkala itse jatkaa matkaa Ihmevalmentajiin. Itsensä kehittäminen siis jatkuu. Muutos etenee pikkuhiljaa, alhaalta ylöspäin.

 

Junnikkalan TOP 5

  • Yhteinen treenaaminen
  • Sopivan hidas tahti
  • Kuunteleminen
  • Yhteinen päätöksien synnyttäminen
  • Peiliin katsominen